Co to znaczy oryginalna kuchnia krajowa

By w pełni wydedukować sedno szablonowej kuchni polskiej trzeba pochylić się nad jej historią. Kuchnia polska w średniowieczu opierała się na daniach z produktów rolnych (proso, żyto, pszenica), mięs zwierzaków dzikich i zwierząt gospodarskich – do tego należałoby doliczyć owoce, zioła i przyprawy lokalne. Znana była w głównej mierze z obfitego użycia soli i stałej obecności kaszy. Do tego picie piwa jako podstawowego napoju (w przeciwieństwie do rozprzestrzeniania się popularności wina w południowej i zachodniej Europie) była tuzinkowa dla polskiej kuchni średniowiecznej. Piwo i miód pitny były najpopularniejszym napojem przez wiele lat, niemniej jednak z czasami pojawiło się także i wino, przywożone w zasadzie z Śląska oraz Węgier.

Sylwetka tradycyjnej kuchni polskiej
•    Kroniki średniowieczne opisują kuchnię polską jako wybitnie ostrą, z ogromną ilością mięsa i kasz.
•    Faktycznie, średniowieczna kuchnia polska wykorzystywała olbrzymie ilości przypraw (w porównaniu z innymi krainami Europy), w zasadzie pieprz, gałkę muszkatołową i jałowiec.
•    Dzięki bliskiej współpracy handlowej między Polską a krajami Orientu, ceny przypraw były niższe w Polsce aniżeli w wielu innych państwach – w takim razie mogliśmy sobie na tę przyjemność znacznie bardziej pozwolić.
•    Do dzisiejszych czasów zachowywały się wspomnienia aromatycznych, gęstych oraz bardzo pikantnych sosów polskich.

Staropolska sztuka kulinarna – smaki oraz składniki
Staropolska kuchnia – najstarsza i w największym stopniu sztampowa – specjalizuje się w daniach mięsnych oraz zbożowych (pierogi, kaszę, pierogi), produktach takich jak grzyby, owoce, zioła, wieprzowiny (w tym gotowane mięso oraz kiełbaski), ryby słodkowodne, wypieki (chleb, ciastka), desery, wódki i likiery owocowe. Banalną aspektem kuchni polskiej jest wiele rodzajów zup z miejscowych jarzyn, owoców, zbóż oraz towarów mięsnych.
Przyprawy sztampowe dla lokalnej żywności to chrzan, koperek, jałowiec, pieprz, kwaśna śmietana, ser z twarogiem. Pośród warzyw i owoców najpopularniejsze w standardowych daniach są: buraki, ogórki, kapusta, jabłka, wiśnie oraz czereśnie, jagody, agrest i inne środkowo-europejskie typowe przysmaki. W historii polskiej kuchni wolno także odszukać dzikie rośliny, takie jak szczaw, młody burak zielony, mniszek czy nawet pokrzywy.