Każda sztuka kulinarna znamionuje się własnymi obyczajami, ceremoniałami i czynnościami, jakie wykonuje się z najogromniejszą starannością. W tym oraz kuchnia polska. Niestety, nie każdy rodzimy Polak zna się na kuchni etnicznej chociaż w pięćdziesięciu procentach. Dla dużej grupy z nas kuchnia staropolska jest dosyć skąpa oraz łatwa. Większości z nas jednoczy się tylko z pierogami (które są nadzwyczaj doceniane na całym świecie), schaboszczakom, mizerią i kartoflami. Nic bardziej mylnego. Pierogi uznaje się za krajowe, głównie z powodu serwowania ich na obszarach kraju. Jednakowoż nie bez przyczyny jedna z odmian pierogów nosi nazwę ruskie. Wedle historyków i koneserów kuchni polskiej, pierogi pozostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – przypuszczalnie z Rusi. Mimo to i tak w Europie czy w Stanach Zjednoczonych są one jednoczone z reguły z Polską. Wolno dostać je w specjalnych krajowych sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają całkowicie smak stereotypowych pierogów ruskich czy też żadnych innych, ale gdy mamy je na co dzień na naszych stolikach ciężko jest nam docenić ich atut. W ostateczności to jedynie jedzenie. Jednak dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla miłośników oraz degustatorów, którzy przez całe życie wypróbowali setki przeróżnych potraw, charakterystycznych dla przeróżnych części Europy lub świata. Skoncentrujmy się jednakże jeszcze raz na charakterystyce kuchni polskiej. Wszystkie produkty i składniki używane przez wieki przez lokalne kury domowe tak ściśle mówiąc niedużo się zmieniły. Nie mamy tu na myśli technologie jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film