Kawa – skąd jest i kiedy tak właściwie zaczęto ją popijać?
Przeszłość kawy zaczyna się bodaj w Etiopii, gdzie już w I tysiącleciu przed erą, tamtejsi tubylcy znali oraz użytkowali owoce kawowca. Jednakże wtedy nie spożywano jeszcze kawy w takiej kreacji, jaką znamy teraz, inaczej pijąc i delektując się jej aromatem. Tamtejsi ludzie gotowali owoce kawowca i mieszali je z solą oraz masłem, a samych plonów nie uprawiano celowo w rzeczowych celach, tylko zbierano z jej naturalnego punktu powstawania. Wiele stuleci w następnej kolejności, najprawdopodobniej w XIV wieku arabscy kupcy przywieźli ziarna kawowca do Jemenu, w jakim miejscu pozostała opracowana pierwsza metoda umożliwiająca przygotowanie nasion w taki sposób, żeby wolno było zdobyć z nich napój w postaci kawy. Od tego czasu mądrość o kawie rozpoczęła rozprzestrzeniać się w świecie, a w następstwie tego jej ziarna wędrowały powoli rozpoczynając od Bliskiego Wschodu, później dostając się do Europy, a także Ameryki. Kawa stawała się w takim razie coraz to bardziej należytym trunkiem, osiągając coraz bardziej na popularności oraz przechodząc przeróżne modyfikacje, aby uzyskać rozmaite postacie i smaki, jakie znamy dzisiaj. Obecnie większość spożywanych produktów jest dla nas bardzo łatwo dostępna, przez co wydaje się, że ich przygotowanie, czy wyprodukowanie nie potrzebuje okazałego trudu. ile kawy w kawie? Kiedy coś się kończy, od razu udajemy się do punktu sprzedaży, gdzie z całą pewnością nie zabraknie tego, co potrzebujemy, a jeżeli nawet, to są to niezmiernie śladowe przypadki. Zatem także tak pożądana przez nas kawa, bez jakiej istnienia niemalże nie wyobrażamy sobie życia, potrzebuje szczególnej troski w czasie procesu jej uprawiania, a też poprawnego przetwarzania oraz przygotowywania.
Zobacz film