Zdrowe desery zamrażane? Z jakiego powodu nie?

Moda na bycie fit osiągnęła apogeum do tego stopnia, że już nie wypada odmawiać sobie chwili radości i bez wyrzutów sumienia wolno sięgnąć po deser. W jaki sposób? Nie ma jakkolwiek nic łatwiejszego niż zrobienie sobie dorodnego deseru, który będzie nie jedynie niskokaloryczny, jednak także świetnie wpłynie na stworzony przez nas organizm i przemianę materii. Na blogach oraz forach internetowych aż roi się od recept na zdrowe desery, wiadomo, że najłatwiej robić je latem oraz wiosną, kiedy tak właściwie dojście do soczystych i świeżych owoców jest nieograniczony. Ogromną renomą radują się zdrowe desery mrożone, które będą akcesoryjnym orzeźwieniem w duszne dni.

Desery mrożone minimelts

Przepysznym, słodkim i odpowiednim również dla najmłodszych deserem zamrażanym są lody bananowo-orzechowe. Dojrzałe, miękkie banany wypada zmiksować z godziwą porcją odpowiedniej jakości masła orzechowego (bez oleju palmowego, bez soli oraz bez cukru), zamrozić. Wyjdą z tego przepyszne lody, które wolno zjeść z poboczną dawką malin lub jakimś ciekawym sosem owocowym. To świetna alternatywa dla prawdziwych łasuchów, trzeba jedynie nie zapominać, że taki deser nie jest dla osób alergicznych na orzechy.
Smacznym i orzeźwiającym pomysłem, a przy tym autentyczną rewelacją witaminową jest sorbet owocowy. Można taki sorbet zrobić z jednego typu owoców bądź też z mieszanki. Pobocznym plusem jest także to, że na sorbet nie należy długo czekać, nie musi być w pełni zamrożony, taki o gęstości półpłynnej smakuje zdecydowanie prawidłowiej. Pomysłem dla tych, którzy na diecie tęsknią za oryginalnymi śmietankowymi lodami są lody na bazie śmietanki z mleczka kokosowego lub lody na bazie innego mleka roślinnego (migdałowego, orzechowego, owsianego i wielu innych) z odrobiną miodu dla dodania słodyczy.
Bumelanci w kuchni muszą zaspokoić się zmrożonymi owocami, które są imponującą przekąską w trakcie upalnych dni. Wspaniale smakują mrożone maliny czy borówki, które nadzwyczaj łatwo pogryźć. Zamrażane desery można robić także z resztek zdrowych koktajli, wystarczy jedynie je po prostu włożyć do zamrażarki w sylikonowe foremki na przykład na kostki lodu